Fetva nr. 288

Pyetje:

Jam i martuar dhe nusja ime posedon tre motra më të vogla se ajo.

Unë banoj tek shtëpija babait të nusës sime, ngase i ndihmojë atij në punët e tij.

Mirëpo, problemi qëndron se në shtëpi bëhet shumë përzierje, gjatë ngrënies bukës,etj.

Aty janë prezent të gjithë motrat e nusës sime, ato janë të mbuluara, por vetëm kokat jo edhe fytyrat.

Nganjëherë, ndonjërën nga motrat e nusës sime i dërgoj me makinë në librari, gjimnaz apo fakultet, cila është dispozita e sheriatit në këtë çështje!?

Përgjigje:

Nuk ka asgjë të keqe të banosh tek shtëpija e babait të gruasë tënde, t’i ndihmosh atij në punët e tij edhe kështu me rradh.

Mirëpo, obligohen motrat e nusës që t’i mbulojnë edhe fytyrat e tyre kur ti je aty prezent(ngase llogaritesh i huaj tek ato, jo mahrem) Themi një gjë të tillë, ngase fytyra është prej gjërave më tërheqëse dhe më të bukura tek femrat.

Allahu i Madhëruar, thotë:

 وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آبَائِهِنَّ أَوْ آبَاءِ بُعُولَتِهِنَّ .

“….. dhe le t’u mos tregojnë stolitë e tyre, përpos: bashkëshortëve të tyre, ose baballarëve të tyre, ose vjehrrive të tyre.”

(Nur: 31).

Nuk lejohet të vetmohesh me asnjërën nga motrat e gruas (qoftë në makinë, ecje në këmbë, dhomë, etj), e as t’i dërgosh në librari apo fakultet.

Ngase, Pejgamberi alejhi selam, ka thënë:

لا يخلون رجل بامرأة إلا معها ذو محرم.

“Mos të vetmohet asnjë mashkëll me femër, përpos se duke qenë me mahrem (ajo femra).”

لا يخلون رجل بامرأة فإن ثالثهما الشيطان.

“Mos të vetmohet asnjë mashkëll me femër, ngase i treti në mesin (pas tyre) e tyre është shejtani.”

Nëse dëshiron t’i dërgosh në librari apo fakultet ndonjërën nga motrat e gruas, atëherë patjetër duhet të jetë dikush me ju që të mos vetmoheni vetëm ju dy, dhe kjo është më e sigurt që mos të bêheni prehje apo mos të bini në kurthat dhe cytjet e shejtanit të mallkuar, Allahu na ruajtë neve dhe juve nga cytjet dhe kurthat e tij.

Shejh Abdulaziz Ibën Bazi, Allahu e mëshiroftë.

Nga arabishtja: Suad B. Shabani